sobota 12. decembra 2015

Dôstojný život keď už nechcem pracovať?....


...ak samozrejme nebudete nútení aj naďalej pracovať!? 
Ale práve preto, aby ste nemuseli, aj z toho dôvodu je tu práve táto téma. Na tému dôchodok bolo už totiž popísaných toľko stránok papiera, či webu, že ak by každý obyvateľ zemegule mal za jedno písmenko 10 centov, nemusíme túto otázku vôbec riešiť. Problém je však to, že často sa na niektoré otázky veľa hovorí, ale veľmi málo koná.
Čísla v tejto problematike nepustia, starneme, jednak ako krajina a jej populácia, tak aj my osobne...a platí zásada, človek bude buď pripravený, alebo prekvapený! Počet produktívnych, zarábajúcich ľudí na neproduktívnych bohužiaľ klesá, a tak logicky klesá suma na jedného dôchodcu, ktorá by mala tvoriť jeho príjem vo veku ,,oddychu." Čiže pripravený, alebo prekvapený?
ČO SI VYBERIETE ?
Keď na tému penzie a dôstojného života hovorím s mladými, 24-25 ročnými ľuďmi, je to rôzne. Nájdu sa medzi nimi rozvážny, realizujúci už dnes kroky k svojmu zabezpečenie v zrelom veku, ale aj jednotlivci s odpoveďou:,,...áááále, veď toho sa ja nedožijem!" Nuž, ak to vyjde, hovorím im :,, tak gratulujem, ale môže to aj nevyjsť a sklenenú guľu nikto z nás na veštenie nemá". Vždy však preferujem názor :,,Je lepšie mať a nepotrebovať, ako potrebovať a nemať!"
Na prípravu dôchodku mimo zdrojov zo štátneho tzv. prvého piliera je treba dávať veľký dôraz. Na tento ..priebežný" peniaze ním totiž vo väčšine len prebehnú a delia sa súčasným dôchodcom a administratíve a správe v štátnej inštitúcii) pilier sa v plnej miere odkáže a spoľahne skutočne iba humorista, alebo masochista, ktorý chce sám seba v starobe trápiť. My ostatní potrebujeme robiť racionálne kroky a tvoriť si rezervu, kým sme produktívni, čiže, kým zarábame.
Aj tu sú dôležité niektoré aspekty a to:
  • faktor času
  • vaše finančné možnosti
  • z čoho sa tvorí váš dôchodok
  • správny výber riešenia
  • správne nastavenie riešenia
Špecifický prípad sú najmä živnostníci, platiaci si odvody z minimálnej mzdy, alebo zamestnanci, ktorí dostávajú ,,oficiálne" iba minimálnu mzdu a rozdiel im zamestnávateľ vypláca ,,na ruku". Tu je veľmi dôležité myslieť na to, že práve z takejto mzdy sa nám bude vypočítavať aj dôchodok, ale nájomné nám prechodom do dôchodku neznížia a veru aj chuť do jedla bude asi rovnaká... Argument, že bude menej výdavkov nie vždy uspeje, pretože človek má viac času a nájde si buď hobby, alebo spôsob ako ho vyplniť. Nuž a to tiež môže súvisieť s výdavkami. Priemerný dôchodok dnes stačí väčšinou na vyplatenie nájomného, jednu teplú stravu denne a na prežitie času, kým príde nasledujúci dôchodok, za nie vždy najdôstojnejších podmienok.
Preto faktor času hrá veľkú úlohu.
Pozrime si príklad , keď si poviem, že pôjdem do dôchodku vo veku 62 rokov a prispôsobiac sa štatistikám, budem žiť ako muž do veku 71 rokov, to znamená, že potrebujem sa financovať, ak len nechcem byť dotovaný svojimi deťmi, ďalších minimálne 9 rokov života. Ak budem mať priemerný dôchodok ( dnes 389€) a chcel by som si udržať príjem aspoň na 70% z priemerného príjmu na Slovensku (865€), teda mať 605€ na život v penzii, bude mi chýbať mesačne cca 216€....
Čo z toho vyplýva?
Budem potrebovať (veľmi zjednodušene) 9rokov x 12mesiacov x 216€ = 23 328€ ako rezervu, ktorú si môžem nechať vyplácať mesačne formou renty.
....kedy je rozumné si začať tvoriť takúto rezervu? Pozrime sa na to v číslach, aj keď pripomínam, rátame to naozaj len veľmi jednoducho, pre informáciu:

Výber finančného nástroja, či produktu je nemenej dôležitý, pretože trh dnes ponúka nesmierne množstvo alternatív, medzi ktorými sa nájdu aj skutočne veľmi zaujímavé, ale aj menej vhodné. Tu je dobré brať na zreteľ, kto som, koľko mám času, aké akceptujem riziko, alebo hrám na istotu na úkor nižšieho zisku a aj koľko si môžem dovoliť odkladať na tento zámer. Tabuľka jasne odkazuje ako čas a peniaze môžu pracovať pre nás výhodne aj proti nám a oveľa menej výhodne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára