sobota 12. decembra 2015

Deti...najlepšia investícia, ale budem na to mať?

Otázka financovania detí je jednou z najzaujímavejších otázok a to hneď z viacerých pohľadov. Najčastejšie pri narodení dieťaťa rodič automaticky rozmýšľa o tom, ako ho finančne pripraviť na život, alebo ochrániť pred rizikami. Vtedy prichádzajú na rad aj rôzne poistenia pre deti. Z pohľadu niektorých predajcov či ,,predajní" finančných produktov sa bohužiaľ často stáva rodič pri otázke svojich detí ľahkou korisťou, pretože nie každému rodičovi sa pri tejto téme podarí vypnúť vo chvíli rozhodovania sa ČO UROBIŤ PRE SVOJE DIEŤA ten tzv. urýchľovač rozhodnutí : EMÓCIE. Emócie smerujúce k deťom sú skvelá vec, ale verte, že pri rozhodovaní sa v tak dôležitej veci, ako peniaze, nemajú mať to prvé miesto. Téma budúcnosti detí je obsahovo rôznorodá ale v zásade ak si odpustíme komplexnosť, vieme sa nasmerovať na asi dve najdôležitejšie veci, ktoré budú pre naše deti dôležité z pohľadu ich potrieb. Myslím tým ich vzdelanie a ich talent. Vyžadujú v rukách rodiča racionálny prístup a nemálo financií....naozaj nemálo? Pozrime sa na to ako je to naozaj? Financovanie vzdelania na vysokej škole sa pri dennej forme štúdia mimo nákladov na školné  pohybuje okolo hodnoty 200€ mesačne. Celkovo tak štúdium dieťaťa, ak nerátame náklady ma finančne náročnejšiu súkromnú vysokú školu sa pohybujú okolo sumy 10.000€.Dobrá správa je, že ak rodič túto situáciu predvída a vie a chce sa na ňu pripraviť s predstihom, vie na prípravu tejto sumy využiť dve obrovské výhody a to :
  • Faktor času , tento často podceňovaný faktor, ktorý som si dovolil nazvať ,,T" faktorom. Áno, hovorím naozaj o faktore času, veličiny, ktorá môže skvele pracovať pre nás, ale aj proti nám, ak ho podceníme.
  • Ôsmy div sveta , zvaný aj ,,úrok z úrokov", čiže využitie potenciálu od iného subjektu získaných peňazí.
V prípade :
  • správne vybraného finančného produktu, lebo nie vždy poistenie a nie každé je vhodné pre dieťa
  • vhodnom nastavení jeho parametrov, kedy dieťa reálne potrebuje mať peniaze poruke
  • pravidelnej starostlivosti o tento produkt
Príklad A)
Je možné sa napríklad pri sume odložených cca *33€ *mesačne pri priemernom zhodnotení *5%* po dobe *17 *rokov dostať k hodnote cca *10700€*, pričom naše vklady budú vo výške cca *6700€*, a rozdiel v sume cca *4000€* pre nás prináša práve spomínaný faktor času a úroky z úrokov za tento čas. Samozrejme je možné, že sme nedokázali z rôznych dôvodov začať včas venovať peniaze na túto otázku, a začneme neskôr...Je to často presne tak, čiže to nie je vôbec zlé, ale je potom potrebné rátať s tým, že doba bude kratšia, preto zákonite na tú istú ,,cieľovú sumu" budeme pre naše dieťa potrebovať o niečo vyššie vklady.
Príklad B)
Ak začnem sporiť môjmu dieťaťu v jeho *šiestom* roku, a chcem mať spomínanú sumu *10.700€* k dispozícii pre ľahšie porovnanie k jeho ,,sedemnástke", budem potrebovať na tento zámer sumu cca *61€* !!! To je o *28€* mesačne viac ako rodič *A*.  Ešte stále to nie je možno extrémne veľa, ale určite pre väčšinu rodín, žijúcich z priemerného príjmu to nebude ani málo. Najmä ak sú deti dve, tri...
Pre porovnanie:
Rodič v prípade *B* vložil cca *8050€* a získal cca* 2600€* na úrokoch
Rodič v prípade *A* vložil cca *6700€* a získal cca *4000€ *na úrokoch - čiže rodičovi *A* tzv. *cudzie peniaze*, ako odľahčene môžeme nazvať úroky, zarobili oveľa, oveľa viac pre jeho dieťa.
Tu vstupuje do popredia potreba venovať sa svojmu súkromnému finančnému plánovaniu *včas a so všetkou vážnosťou*. Zásadná otázka je však aj....a tu musia ísť city jednoznačne bokom :,,Je dieťa pre ekonomiku príjmom, alebo výdavkom?" Kým nie je zaistený príjem rodičov, malo by byť uvažovanie o poistení dieťaťa skôr sekundárnou témou. Dobrý konzultant vás na to určite upozorní. Veľakrát som v praxi počul:,, JA NEPOTREBUJEM KONZULTANTA, LEBO JA NEMÁM PENIAZE." Ako vidíte opak je pravdou :,,PRÁVE PRETO HO POTREBUJEŠ, aby sa tento stav dal zmeniť, ak je to možné." Rozdiel medzi dvomi deťmi v príkladoch *A *a *B* je vo viacerých rovinách, ale hlavne : rodič v prvom prípade má pre svoj rozpočet počas *17 r*okov k dispozícii o cca *28€ *mesačne viac a tieto peniaze môže použiť na realizáciu iného cieľa, inej témy v jeho rozpočte...nuž a *tém a oblastí ktoré sa v rodine riešia je predsa* viac, však?


Viac tu: http://www.recpenazi.sk/deti/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára