sobota 12. decembra 2015

Prečo chcem tiež ,,vydrbať so systémom?!"

,,Peniaze mám radšej ako chudobu, už len z finančných dôvodov...." niečo podobné vraj niekedy prehlásil Woody Allen a nedá sa s ním nesúhlasiť.

Prvý moment na zamyslenie však prichádza, keď sa máme zamyslieť, ako sa k tým peniazom vlastne dostať? Alebo....ako zabezpečiť, aby sa ony dostali ku mne?
Máme niekoľko základných možností (bez dôrazu na úplnosť):
  1. zdediť
  2. vyženiť
  3. ukradnúť
  4. žobrať
  5. pracovať
  6. pracovať ešte viac
  7. nechať pracovať iných
  8. zarábať na už zarobených peniazoch ako investor....
Nuž ak platí Paretov princíp a tvrdenia, že 80% peňazí vlastní cca 20% ľudí, (videl som aj oveľa odvážnejšie štatistiky) a pozrieme sa na dostupné informácie akou činnosťou sa k svojim a často aj tvojim peniazom tí najbohatší dostávajú, objaví sa kľúč, že ,,gro" najbohatších ľudí získava peniaze dlhodobo v posledných dvoch kategóriách, aj keď mohli a často aj boli predtým v niektorej z prv spomenutých.....od 1. až po 6.
Kombinované využitie zdrojov príjmu sa tiež nevylučuje :).

A najčastejšie sa bohatne práve na účastníkoch fungujúcich v bodoch 5.-6....niekto ich volá aj ,,trh", klienti, alebo len tak pekne, zákazníci. (Neznamená to, že nie sme zákazníkmi všetci, otázka je do akej miery a ,,za koľko" v pomere k svojim príjmom) P.S. Do ktorej patríš, milý čitateľ?

Ak nie si práve na,,siedmom či ôsmom leveli", bytostne sa ťa dotýka systém v ktorom funguješ, ktorý ťa ovplyvňuje a poskytuje možnosť, alebo práve niekedy aj podporuje ( nie nebráni ti celkom, aj keď je to pekná výhovorka) nemožnosť zmeniť úroveň príjmov a náväzne aj kvalitu tvojho života.
Jeden zo systémov takto ťa hladkajúcich je aj bankový, či finančný systém.

Ja to vidím najmä v súvislosti s oblasťou v ktorej viac ako 15 rokov pôsobím, ...vo finančných službách. Fungujem v profesii, ktorá je ešte vždy veľmi mladá a ako taká pekná deva prešla a prechádza úžasnými procesmi. Od prvých neistých krokov, cez pubertálne ,,všetko je možné"ako na Divokom západe, až po dospelšie:,,Mhm...tak teda pozrime sa na to, čo to vlastne robíme a kto to vlastne sme?!".
Nuž a ako to už mladých ,,diev" a pohľadu na ne býva, pre niekoho sú preto finančné služby objektom túžby, pre niekoho skvelou priateľkou, pre niekoho pomocníčkou a niekto v nich vidí len, dámy prepáčia, prostitútku a tak sa k nej aj stavia...vezme si od nej čo sa dá a ide ďalej.
Jedno však viem isto...
Ak rozdelím oblasť v ktorej pracujem na dve strany, klientov a finančné domy, mal by byť človek mojej profesie medzi nimi,,prostredníkom".

MAL BY BYŤ...ale často nie je.

Aj ja sa stretávam s rôznymi názormi a skúsenosťami o čom píšem aj tu, ale ,,chyba" býva veľakrát na oboch stranách a veľmi často aj ,,medzi" nimi, čiže práve v prostredníkovi, alebo teda aj sprostredkovateľovi, aby som bol legislatívne presný.

Treba vedieť, že tento sektor ponúka ešte vždy nadpriemerné možnosti zárobku a to za relatívne krátky čas a preto priťahuje pod svoje krídla nie vždy len ,,najkvalitnejší ľudský materiál", ale to by malo byť starosťou firiem, maklérskych spoločností, či iných predajných kanálov (slovo kanál tu znie celkom zaujímavo), ktoré ich pod svojimi krídlami majú.

Veľakrát som videl skvelých ľudí predávať ,,málo"skvelé produkty, či riešenia svojim klientom, len preto, lebo im to vo firme niekto predal ako úžasné čosi a oni ako v biblii, nevideli a uverili....následne, ak tam vznikol problém a verte, že vznikol, až dlho potom zistili, čo to vlastne klientovi spáchali a to nebýva vždy milé zistenie...pre nikoho.

Priami zamestnanci finančných domov sú kapitola sama o sebe, pretože si tiež nevyberú čo Vám za riešenie majú predať, lebo ich výber je obmedzený na ich spoločnosť a plány nepustia...(poznáte výrok zo skvelého poučného filmu o charaktere,, Ďakujeme že fajčíte"? znie nejako podobne:,,Všetci platia hypotéku!").

Takže vplyv proste funguje všade a škoda by to bolo zahmlievať, nech sa legislatíva snaží ako chce, myslím si, že ľudský faktor bude nakoniec vždy rozhodujúci.
Mal som podobné mierne pokusy o ,,motiváciu"aj sám prežité, keď mi boli ,,dobrosrdečne" od finančných partnerov doporučené riešenia, ktoré síce neboli najlepšie, ani najhoršie, ale boli by za ne pre mňa, či mojich ľudí v tíme ,,zaujímavé" benefity.....
,,Hm...benefity pominú, ale naše meno zostane", to bolo vždy mottom v mojom tíme kolegov a to sa nezmenilo.

Napriek tomu, že trh je dnes taký aký je a napriek tomu, že som si v určitom období myslel, že bude lepšie ak budem robiť preto radšej niečo iné, mimo tejto ,,finančnej" oblasti, zostal som v nej a dobre viem, že nie som jediný, kto chce v tejto ,,branži" robiť poctivú prácu.
Spoznal som sa bližšie a dobre si ,,sadol" čo sa názorov, pohľadov a spôsobu práce s ľuďmi podobného vierovyznania a dohodli sme sa na spolupráci.
V týchto dňoch sa púšťame do rozšírenia dostupnosti kurzov s provokujúcim názvom Ako vydrbať so systémov vo Zvolene a okolí spolu s Mirom Orosom s tímom nadšencov okolo neho tak, aby boli dosltupné širokej verejnosti tak ako v Košiciach, či Prešove, kde zažívajú veľmi veľký úspech a návštevnosť.

Je treba pomôcť transparentnosti v tejto pre klientov veľmi dôležitej oblasti, v oblasti súkromných financií, lebo práve tá sa ich bezprostredne dotýka.
Treba demystifikovať svet financií tak, aby klient vedel a rozumel tomu čo má a ako to má. On to toiž platí!!! Je dobré ak vie za čo má zmysel a hlavne ja koľko sa skutočn ,,oplatí" platiť.

Všetci, či sa nám to páči, alebo nepáči musíme niekde bývať, financovať svoje deti, zaplatiť za svoje účty, záväzky, nechceme zostať na krku sociálnemu systému či vlastným deťom a máme hádam aj nejaké záľuby a hobby, ktoré tiež je najčastejšie potrebné nejako financovať.
Proste financiám sa nevyhneme, preto si myslím, že je nielen právom, ale v dnešnej dobe aj povinnosťou venovať im vyššiu, oveľa vyššiu pozornosť a dôraz. Ak pre svoje peniaze pracujete, ak ste kvôli nim preč od rodiny a máte menej času pre seba, či svoje záľuby....samozrejme ak vám len paniaze nepadajú samé z neba....ale to už je potom iný príbeh.

Teším sa na stretnutie na kurzoch,, Ako vydrbať so systémom" už v novom roku vo Zvolene.

Jaroslav Kyselovič
0907983695
jaroslav.kyselovic@me.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára