sobota 12. decembra 2015

Poistenie dobré, či zlé...?!

Ako neživiť poisťovne a ako zbytočne neplatiť...často skloňované otázky.

Poistenie ako také a poistné zmluvy sú často, najmä menej znalými klientmi vnímané ako podvod storočia alebo organizovaný zločin spáchaný na nich, či ich rodine, kým iní berú tento produkt ako bežnú, normálnu súčasť rodinného rozpočtu. Ako vzniká tento rozdiel názorov?

A KDE JE TEDA PRAVDA?

Nuž z pohľadu oboch typov klientov je vždy na tom správnom mieste, teda na ich strane. Najčastejšie totiž vnímanie našej pravdy závisí od doterajších vlastných skúseností, čo je fajn, lebo vtedy môže vyplývať z poznania. Často však dostaneme názor niekoho iného a s radosťou ho prijmeme, aby sme nemuseli ísť do rizika mať názor vlastný..., alebo nám ho proste nadiktujú médiá a nám stačí súhlasiť.

Poistenie je produkt a poisťovne prepáčia ale aj,,tovar" ako každý iný, ale použime radšej slovo služba. Pretože tento produkt dokáže skvele poslúžiť. 
Podobne ako oheň, sa však zo skvelého služobníka ľahko stane veľmi zlý pán.
Je tu niekoľko riešení...

1. NEMAŤ POISTENIE
2. MAŤ NEJAKÉ POISTENIE 
3. MAŤ VHODNE NASTAVENÉ POISTENIE

Všetky alternatívy prinášajú svoje ,,pre a proti".

1.NEMAŤ POISTENIE
Výhody: 

Nič nikomu neplatím a možem svoje peniaze dať inam, utratiť alebo ich odkladať ak sa mi  niečo stane.

Nevýhody:

Ak napriek tomu, že som certifikovaný Highlander a zároveň Nedotknuteľný sa mi niečo stane a to niečo, či už choroba, alebo úraz ma odstaví dlhodobo, možno nastálo od možnosti pracovať, mám minimálne problém, možno aj dámy prepáčia ,,prúser".
Ideálne ak sa to stane v čase, kedy ešte splácam hypotéku a niekoľko iných úverov (lebo na splátky úveru samozrejme vždy nejaké to eurko doma nájdeme však?), čo je dnes bohužiaľ u klientov bežné, alebo mám ešte nevysporiadané deti, ktorým treba pomôcť pri financovaní štúdia, či talentu alebo štartu do života.

2. MAŤ ,,NEJAKÉ" POISTENIE

Výhody: 
- mám aspoň nejaké krytie v prípade poistnej udalosti
- niečo za nejaké poistenie zrejme dostanem, ale často sám neviem kedy, za čo a koľko...(
  najčastejšia skúsenosť u klientov)

Nevýhody:

Najčastejšie je takýto produkt získaný od ,,dobrého kamaráta, tety, ktorá pracuje popri zamestnaní ako poistná poradkyňa, alebo pekne nahodenej milej špecialistky v banke, ktorej očarujúci úsmev zlomil už toľko odolných klientov....ale čo už, keď je taká milá a aj si s vami potyká?
Nuž a tu sa môže stať,(jasne viem že vám nie, ...ale tým ostatným áno...), že kúpite produkt a platíte za niečo, čo v konečnom dôsledku vôbec nepotrebujete. Že ste chranení proti niečomu, čoho pravdepodobnosť má poisťovňa pekne vyrátanú, ale z vášho pohľadu sa to riziko rovná pravdepodobnosti výhry v športke...
Ale zasa pomáhate aj takto ekonomike a peniaze v konečnom dôsledku nezmiznú, len zmenia majiteľa...problém, že to nie je práve vaša ekonomika... :)
Naopak sa môže stať aj to, že neplatíte za niečo, čo naozaj potrebujete a to je horšie ako prvý prípad, najmä ak k niečomu dôjde...

Výhoda poistenia a jeho hlavný účel nie je sporenie, aj keď môže ako forma odkladania si prostriedkov na dlhšiu dobu skvele fungovať ak tomu rozumiete, ale hlavne v krytí takého rizika, ktoré by vašu rodinnú ekonomiku zasiahlo fatálne, spôsobom, ktorý by ste ,,nerozchodili", nevedeli vyfinancovať, alebo by vás taká situácia pripravila o všetky úspory.
Poistenie funguje na princípe :,,za málo peňazí veľa muziky", ak je dobre nastavené. Tu je treba vedieť, akú muziku potrebujete počuť a aké nástroje v produkte majú, alebo naopak nemajú byť.
Aké pripoistenia potrebujete naozaj vlastniť a platiť za neho a aké vôbec nemajú pre vás zmysel.
Moja skúsenosť hovorí, že viac ako 70% pripoistení je pre klientov nevhodných, napriek tomu za ne platia.
Ako ste na tom konkrétne Vy?

3.MAŤ SPRÁVNE NASTAVENÉ POISTENIE

Výhody:

- správny pomer vložených peňazí oproti očakávanej protislužbe od poisťovne
- ak sa stane to, čo sa mi naozaj reálne môže stať, tak dostanem to, čo v tej chvíli naozaj reálne potrebujem
- ak sa nestane nič, dostanem späť čo najviac peňazí, ideálne aj s nejakým ziskom
- platím len za to, čo naozaj potrebujem
- rodina nie je v riziku ak príde o zdroj príjmov
- exekútor si u mňa ,,neškrtne" ak práve neviem zarábať a splácať svoje záväzky
- moja rodina nezdedí po mne úvery či hypotéku...

Nevýhody:

- nie je to zadarmo ( to je také slovenské, keď nás to štve...)
- potrebujeme si uvedomiť zodpovednosť za seba a za svojich blízkych...aj keď toto nie je nevýhoda, ale pre normálneho človeka skôr česť. Posúďte sami podľa seba.

Doporučujem, aby ste si našli niekoho, komu dôverujete, kto sa ale aj vyzná a povie vám svoj triezvy názor na vaše existujúce poistenie, alebo vám pomôže zorientovať sa v spleti ponúk všetkých poisťovní a ich produktov tak, aby ste si vedeli vybrať naozaj to, čo potrebujete, tak ako to potrebujete za toľko peňazí, koľko je pre vás vhodné.

Na záver jedna veta, ktorá vo mne rezonuje od jej prvého počutia. Nie je bohvieako motivačná a napriek tomu, že hororové scénare tiežpredajcov poistenia využívajúcich tieto na manipuláciu klientov vôbec nemusím, táto veta vo mne napriek tomu zostala. 
Po nej som si uzavrel svoje tretie poistenie, hoci nie som zanieteným a slepým zástancom poistenia ako takého. Uzavrel som si ho ale hlavne nie pre seba. Hlavne v záujme mojej rodiny.
Veta znela takto:,, Cintoríny sú plné ľudí, ktorí tam ešte neplánovali byť"
Želám dobré uvažovanie a správne rozhodovanie medzi tromi možnosťami.

Jaroslav Kyselovič
0907983695
jaroslav.kyselovic@me.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára